Πρωτόκολλο Stupp για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος.

Το πρωτόκολλο Stupp αποτελεί σήμερα το πρότυπο της θεραπείας του γλοιοβλαστώματος (GBM) και έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτιώση της επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από Πολύμορφο Γλοιοβλάστωμα. Οφείλει το όνομά του στον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Roger Stupp, που πρώτος το καθιέρωσε το 2005. Περιλαμβάνει συνδυασμένη θεραπεία με ακτινοθεραπεία και ταυτόχρονη χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη.
Σύμφωνα με την αρχική μελέτη το πρωτόκολλο Stupp περιλαμβάνει: 
-ακτινοθεραπεία, συνολικής δόσης 60 Gy, κλασματοποιημένης σε 30 συνεδρίες με χορήγηση  2 Gy ημερησίως (από Δευτέρα έως Παρασκευή) για 6 εβδομάδες.
-χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη:
*κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας: χορήγηση 75 mg τεμοζολομίδης, ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας σώματος ανά ημέρα, για 7 ημέρες την εβδομάδα, για τις έξι εβδομάδες που διαρκεί η ακτινοθεραπεία.
*μετά το πέρας της ακτινοθεραπείας (ως ανοσοενισχυτικό): 6 κύκλοι µονοθεραπείας, με χορήγηση 150 mg/τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας σώματος, µία φορά την ηµέρα για τις πρώτες 5 ηµέρες του 1ου κύκλου, διακοπή για 23 ηµέρες, και συνέχιση στον δεύτερο κύκλο, εάν ο απόλυτος αριθµός ουδετερόφιλων είναι ≥1.5 × 10 9/l και των αιµοπεταλίων ≥100 × 10 9/l. Στον 2ο κύκλο η δόση κλιµακώνεται στα 200 mg/τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας σώματος, για τις πρώτες 5 ηµέρες κάθε µεταγενέστερου κύκλου.
Η τεμοζολομίδη, ουσιαστικά επαναπροσδιόρισε το ρόλο της χημειοθεραπείας στα γλοιώματα, και αποτελεί πλέον το "standard of care". Είναι παράγωγο της ουσίας δακαρβαζίνης (αλκυλιωτικός παράγοντας) και αποτελεί προ-φάρμακο, το οποίο μετατρέπεται στον ενεργό μεταβολίτη του, το μόριο MTIC, με ενζυματική υδρόλυση. Έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χημειοθεραπευτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, μπορεί να χορηγηθεί από του στόματος με χάπια, απορροφάται ταχέως, έχει υψηλή βιο-διαθεσιμότητα, διαπερνάει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και διεισδύει στον εγκέφαλο, παρουσιάζει γραμμική φαρμακοκινητική και ελάχιστη (σχετικά) μυελο-καταστολή.
Αυτή η συνδυασμένη θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της 2ετούς επιβίωσης των πασχόντων από πολύμορφο γλοιοβλάστωμα: 26,5% 2ετή επιβίωση για τους ασθενείς που ακολουθούν το πρωτόκολλο Stupp έναντι 10,4% 2ετούς επιβίωσης  των ασθενών που λαμβάνουν μόνο ακτινοθεραπεία.