Άσηπτη νέκρωση σπονδύλου.

Νόσος Kümmell.
Ο Dr. Herman Kümmell το 1891 περιέγραψε για πρώτη φορά περίπτωση ασθενούς όπου μετά από ασήμαντο τραύμα και μια ασυμπτωματική περίοδο παρατηρήθηκε προοδευτική σύμπτωση του σώματος σπονδύλων και επώδυνη κύφωση.  Η εξέλιξη της πάθησης έχει τρεις φάσεις: Στην πρώτη φάση, οι ασθενείς αρχικά εμφανίζουν πόνο στην πλάτη, ο οποίος υποχωρεί και οδηγεί σε μια ασυμπτωματική περίοδο. Στη δεύτερη φάση, ο πόνος επανεμφανίζεται εβδομάδες έως και μήνες μετά χωρίς να αναφέρεται από το ιστορικό των ασθενών έτερος τραυματισμός. Στην τρίτη φάση, οι ασθενείς αναπτύσσουν προοδευτική κύφωση. Χαρακτηριστικό εύρημα στον απεικονιστικό έλεγχο των ασθενών, είναι η εμφάνιση φυσαλίδων αέρα εντός του σώματος των σπονδύλων και η σημαντική καθίζηση των προσβληθέντων σπονδύλων. Στην αιτιοπαθογένεια της νόσου ενοχοποιούνται μηχανισμοί ανοσοφλεγμονής, και τα παθολογοανατομικά  της ευρήματα είναι συμβατά με άσηπτη οστική νέκρωση. Συμβαίνει συχνά μετά από έναν τραυματισμό και ως κυριότεροι παράγοντες κινδύνου ενοχοποιούνται η οστεοπόρωση, η χρήση κορτικοστεροειδών, ο αλκοολισμός, η ακτινοθεραπεία, κ.α.
Οι στρατηγικές θεραπείας για τη νόσο Kümmell διαφέρουν μεταξύ των ασθενών με νευρολογικά συμπτώματα και εκείνων χωρίς νευρολογικά συμπτώματα. Για τους ασθενείς χωρίς νευρολογικά συμπτώματα, ο στόχος είναι η μείωση της κίνησης στη θέση του κατάγματος και η αποκατάσταση της κύρτωσης της σπονδυλικής στήλης. Η διαδερμική σπονδυλοπλαστική και η κυφοπλαστική με μπαλόνι επιτυγχάνουν πολύ καλά κλινικά αποτελέσματα για τη νόσο Kümmell σε ασθενείς χωρίς νευρολογικά συμπτώματα. Για τους ασθενείς με νευρολογική βλάβη, ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η άμεση αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, η αποκατάσταση της φυσιολογική κυρτότητας της σπονδυλικής στήλης και η διατήρηση της σταθερότητάς της. Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν πρόσθιες, οπίσθιες ή συνδυασμένες προσεγγίσεις. 
Συνδυασμένες προσπελάσεις με οπίσθια αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, ταυτόχρονη σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική του προσβληθέντος σπονδύλου και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης με χρήση συστημάτων οπίσθιας σπονδυλοδεσίας, παρέχουν αρκετά πλεονεκτήματα. Η οπίσθια αποσυμπίεση ανακουφίζει την συμπίεση των νευρικών στοιχείων και βελτιώνει την αποκατάσταση των νευρολογικών ελλειμμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς. Η σπονδυλοπλαστική με τσιμέντο επιτυγχάνει σταθεροποίηση του σώματος του προσβληθέντος σπονδύλου και μειώνει τις απώτερες επιπλοκές της οπίσθιας σπονδυλοδεσίας με την χρήση διαυχενικών βιδών. Η οπίσθια σπονδυλοδεσία επιτυγχάνει αποφόρτιση του προσβληθέντος σπονδύλου και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε συνδυασμένες επεμβάσεις, εμφάνισαν γρηγορότερη αποκατάσταση και λιγότερες επιπλοκές.