Άνδρας 51 ετών με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.
Α) προεγχειρητική Μαγνητική Τομογραφία (Τ1 ακολουθία με σκιαγραφικό) αναδεικνύει μάζα με κεντρική νέκρωση και περιφερική πρόσληψη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό που συμπιέζει την παρακείμενη πλάγια κοιλία.
Β) άμεση μετεγχειρητική Μαγνητική Τομογραφία (Τ1 ακολουθία με σκιαγραφικό) επιβεβαιώνει την ολική εκτομή του όγκου.
C) άμεση μετεγχειρητική Μαγνητική Τομογραφία (ακολουθία Diffusion) αναδεικνύει μια σφηνοειδή περιοχή με μειωμένη διάχυση εντός της κοίτης του αφαιρεθέντος όγκου.
D) μετεγχειρητική Μαγνητική Τομογραφία (Τ1 ακολουθία με σκιαγραφικό) ένα μήνα μετά αποκαλύπτει μια ακανόνιστη περιοχή πρόσληψης σκιαγραφικού στα όρια της κοίτης της χειρουργικής εκτομής που θέτει την υποψία της υποτροπής.
Ε) μετεγχειρητική Μαγνητική Τομογραφία (Τ1 ακολουθία με σκιαγραφικό) δύο μήνες μετά, αναδεικνύει την πλήρη εξάλειψη της ανώμαλης ενίσχυσης και την εμφάνιση γλοιοτικής κοιλότητας απομακρύνοντας πλήρως την πιθανότητα υποτροπής.
Η διενέργεια άμεσης μετεγχειρητικής Μαγνητικής και μάλιστα εντός του πρώτου μετεγχειρητικού 24ώρου, μετά από επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων εγκεφάλου βοηθάει πολύ στην μετέπειτα παρακολούθηση των ασθενών: Σε μια πρόσφατη μελέτη (Smith JS, Cha S, Mayo MC, et al. Serial diffusion-weighted magnetic resonance imaging in cases of glioma: distinguishing tumor recurrence from postresection injury. J Neurosurg 2005;103:428–38) επιβεβαιώνεται πως περιοχές μειωμένης διάχυσης στις ακολουθίες Diffusion μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης γλοιωμάτων, παρουσίασαν αύξηση της πρόσληψης σκιαγραφικού, την άμεση μετεγχειρητική περίοδο θέτοντας την υπόνοια της υποτροπής. Αυτές οι περιοχές ενίσχυσης πάντοτε εξελίχθηκαν σε γλοιοτικές κοιλότητες, όπως θα περίμενε κανείς από μια περιοχή που έχει υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Μετά από μια χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε περιοχές με πρόσληψη σκιαγραφικού, οι οποίες μπορεί να συγχέονται με την πιθανότητα υποτροπής του όγκου και να ερμηνεύονται λανθασμένα ως αποτυχία της θεραπείας, προτρέποντας σε μια πιο επιθετική θεραπεία με μεγαλύτερη τοξικότητα και αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα. Η διενέργεια άμεσης μετεγχειρητικής MRI και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της ειδικής ακολουθίας diffusion, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μελλοντική αξιολόγηση των ευρημάτων στο πρωτόκολλο παρακολούθησης της πορείας των ασθενών και θα πρέπει πλέον να αποτελεί ρουτίνα για κάθε ασθενή με όγκο στον εγκέφαλο.