Σύνδρομο Σχισμοειδών Κοιλιών.


Slit Ventricle Syndrome.

Το σύνδρομο των Σχισμοειδών Κοιλιών του Εγκεφάλου (Slit Ventricle Syndrome) αποτελεί μια σπάνια επιπλοκή της κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης του ΕΝΥ.
Ο όρος "σχισμοειδείς  κολίες" είναι περιγραφικός και αναφέρεται στην χαρακτηριστική μορφή που παίρνουν οι κοιλίες του εγκεφάλου στην αξονική (CT) ή στην μαγνητική τομογραφία (MRI), δίκην σχισμών. Σχισμοειδείς κοιλίες μπορεί να παρατηρηθούν σε περιπτώσεις αυξημένης ενδοκράνιας πίεσης όπως πχ. στην Καλοήθη Ενδοκράνια Υπέρταση. Συνήθως όμως εμφανίζονται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού, και συνηθέστερα είναι ασυμπτωματικές. Όταν οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτωματολογία, μόνο τότε μιλάμε για το σύνδρομο των Σχισμοειδών Κοιλιών του Εγκεφάλου (Slit Ventricle Syndrome).
Οι περισσότεροι ασθενείς με μικρές κοιλίες στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία δεν έχουν το σύνδρομο. Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι συμπτωματικοί.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, λήθαργο, με ή χωρίς ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαλείποντα. Ο πονοκέφαλος είναι τουλάχιστον στα αρχικά στάδια πονοκέφαλος θέσεως και οι πάσχοντες συχνά ανακουφίζονται όταν ξαπλώνουν. Οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί για παρατεταμένες περιόδους.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι γενικά δύσκολη και απαιτεί έναν νευροχειρουργό με εμπειρία στη διαχείριση των  ασθενών που πάσχουν από υδροκέφαλο: γενικά ισχύει ο κανόνας που θέλει τις επεμβάσεις υδροκεφάλου να θεωρούνται από τις πιο απλές στην νευροχειρουργική αλλά τις επιπλοκές τους από τις πιο δύσκολες.
Διάφορες επιλογές θεραπείας έχουν προταθεί, και περιλαμβάνουν:
- την παρακολούθηση που όμως αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και μόνο.
- οι συμπτωματικοί ασθενείς θα χρειαστούν κάποιου είδους αναθεώρηση του συστήματος της παροχέτευσης του ΕΝΥ, που μπορεί να ποικίλει από μια απλή αλλαγή στον κοιλιακό καθετήρα ή στην βαλβίδα και αντικατάστασή της με επαναπρογραμματιζόμενη, την προσθήκη ενός μηχανισμού αντισιφονίου (SCD), την πλήρη αναθεώρηση της παροχέτευσης σε οσφοπεριτοναϊκή, την ενδοσκοπική τρίτη κοιλιοστομία (ETV) και τέλος την διαμόρφωση μιας ειδικής διακλάδωσης παροχέτευσης τόσο από τις κοιλίες όσο και από τις δεξαμενές του εγκεφάλου (με σκοπό να εξισωθεί η εσωτερική και η εξωτερική πίεση του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να προκληθεί το σύνδρομο και πάλι.) Αυτό το είδος της διακλάδωσης ονομάζεται κοιλιο-δεξαμενο-περιτοναϊκή παροχέτευση (ventriculocisternoperitoneal). Η αμφικροταφική αποσυμπιεστική κρανιοτομία εκτελείται πλέον σπάνια και σε ειδικές μόνο περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από ανθεκτικό σύνδρομο των Σχισμοειδών Κοιλιών του Εγκεφάλου, με αυξημένη ενδοκράνια πίεση.