Σπονδυλικό Αιμαγγείωμα.

Τα σπονδυλικά αιμαγγειώματα είναι οι πιο κοινοί καλοήθης όγκοι της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως είναι ασυμπτωματικά και διαγιγνώσκονται τυχαία ως ευρήματα στην νευροαπεικόνιση που γίνεται για άλλους λόγους. Πρόκειται για καλοήθεις πρωτογενείς όγκους της σπονδυλικής στήλης με αργή ανάπτυξη, που συνήθως εντοπίζονται στο σπονδυλικό σώμα στην κατώτερη θωρακική και στην ανώτερη οσφυϊκή μοίρα. 
Η συχνότητα εμφάνισης των σπονδυλικών αιμαγγειωμάτων είναι περίπου 10%. Η πλειοψηφία των αιμαγγειωμάτων παρεμπιπτόντως ανακαλύπτονται τυχαία στον ακτινολογικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης. Συχνά, τα μικρά αιμαγγειώματα δεν απεικονίζονται στις απλές ακτινογραφίες και βρίσκονται με τις πιο προηγμένες απεικονιστικές μεθόδους όπως η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία. Η εμφάνιση των σπονδυλικών αιμαγγειωμάτων αφορά περισσότερο στις γυναίκες για άγνωστους λόγους και είναι συχνότερα συμπτωματικά στην 4η δεκαετία της ζωής.
Οι περισσότεροι ασθενείς με αιμαγγειώματα είναι ασυμπτωματικοί (60%). Αν καταστούν συμπτωματικά τότε το πιο συχνό σύμπτωμα που παρουσιάζουν είναι ο πόνος στην πλάτη, σπανιότερα ριζιτικός πόνος, ή και νευρολογική συμπτωματολογία από συμπίεση του νωτιαίου μυελού. Οξεία συμπτωματολογία εμφανίζεται από συμπιεστικό κάταγμα, επισκληρίδια επέκταση και αιφνίδια αιμορραγία. Η καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει τα αιμαγγειώματα να γίνουν επώδυνα, όπως η έναρξη της άσκησης, οι δουλειές του σπιτιού και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. Αυτό είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην αξονική φόρτιση του σώματος του σπονδύλου.  
Η θεραπεία για τα περισσότερα αιμαγγειώματα δεν είναι απαραίτητη. Όταν όμως προκαλέσουν νευρολογικά ελλείμματα ή έντονο πόνο τότε η αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη. Η ακτινοθεραπεία φαίνεται ιδιαίτερα ευεργετική και ασφαλής στην αντιμετώπιση του πόνου που προκαλείται από τα σπονδυλικά αιμαγγειώματα και βρίσκει εφαρμογή ακόμη και αν αυτά εμφανίζουν επισκληρίδιο επέκταση σε κάποιο βαθμό. Η διαδερμική ένεση αιθανόλης υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση είναι επίσης αποτελεσματική στη θεραπεία του πόνου. Η κυφοπλαστική με μπαλόνι έχει θέση στις περιπτώσεις που οι σπόνδυλοι εμφανίζουν συμπιεστικά κατάγματα.  Ο προεγχειρητικός εμβολισμός με μεθακρυλικό μεθύλιο, που ακολουθείται από πεταλεκτομή ή / και σωματεκτομή, είναι μια άλλη επιλογή θεραπείας, αλλά για περιπτώσεις όπου κυριαρχούν τα συμπτώματα της χωροκατακτητικής δράσης .