Λειτουργική Νευροχειρουργική.

H Λειτουργική Νευροχειρουργική αποτελεί εξειδικευμένο τομέα της νευροχειρουργικής και ασχολείται με τη θεραπευτική προσέγγιση παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, όπου συναντάται  παθολογική λειτουργική δραστηριότητα νευρωνικών κυκλωμάτων παρά την ύπαρξη φυσιολογικής δομής και ανατομίας του νευρικού ιστού. Η υπέρ- ή υπό-δραστηριότητα των κυκλωμάτων αυτών προκαλεί βαρείες διαταραχές όπως: Νόσο Πάρκινσον, Δυστονία, Χρόνιο Πόνο, Επιληψία, Σπαστικότητα κ.α. Η θεραπεία μέσω της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής των παθήσεων αυτών, έχει στόχο την χειρουργική επαναρρύθμιση των πάσχοντων νευρονικών κυκλωμάτων μέσω:
-Χημικής νευροτροποποίησης: εμφύτευση συσκευών  έκλυσης χημικών ουσιών.
-Ηλεκτρικής νευροτροποποίησης: εμφύτευση ηλεκτροδίων.
Σήμερα, οι τεχνικές νευροτροποποίησης αν και εξειδικευμένες, είναι εύκολα προσβάσιμες και προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας και της ειδικότητας. Οι χρησιμοποιούμενες τεχνικές λειτουργικής παρέμβασης εφαρμόζονται  τόσο στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη, όσο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Η γνώση των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων, της ηλεκτροφυσιολογίας  και της στερεοταξίας, θεωρείται απαραίτητη για την εφαρμογή των διαφόρων τεχνικών νευροτροποποίησης. 
Έτσι οι τεχνικές νευροτροποποίησης εφαρμόζονται με στόχο την λειτουργική παρέμβαση σε παθήσεις του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών νεύρων.
Με την βοήθεια της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής προσεγγίζονται θεραπευτικά οι εξής παθήσεις:
•Κινητικές διαταραχές (νόσος Πάρκινσον, Δυστονία, τρομώδη σύνδρομα).
•Επιληψία.
•Σπαστικότητα μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή σκλήρυνση κατά πλάκας.
•Νευροψυχιατρικές παθήσεις (φαρμακοανθεκτική κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μανία, όψιμη δυσκινησία).
•Χρόνιος πόνος (νευραλγία τριδύμου, νευροπαθητικό άλγος, κ.α).