Νευρογλοιακή κύστη.

Οι νευρογλοιακές κύστεις, επίσης και γνωστές ως γλοιοεπενδυματικές ή νευροεπιθηλιακές κύστεις, είναι συγγενείς καλοήθεις κύστεις προερχόμενες από έκτοπο επενδυματικό ιστό και μπορούν να εντοπίζονται οπουδήποτε στον νευράξονα. Το εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος αυτών των κυστικών αλλοιώσεων, αποτελείται από επενδυματικά κύτταρα και περιβάλλεται από ένα εξωτερικό στρώμα από κύτταρα νευρογλοιακού ιστού (αστροκύτταρα). Οι κύστεις πληρούνται από ΕΝΥ.
Είναι σχετικά σπάνιες, και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% όλων των ενδοκρανιακών κύστεων. Μπορούν να παρατηρηθούν οπουδήποτε στο νευράξονα, ωστόσο οι μετωπιαίοι λοβοί, είναι η πιο χαρακτηριστική θέση εντόπισής τους. 
Είναι συγγενείς βλάβες, που προκύπτουν από την παγίδευση του εμβρυϊκού νευρικού σωλήνα μέσα στην αναπτυσσόμενη λευκή ουσία. Αυτές οι κύστεις είναι συνήθως τυχαία ευρήματα, αλλά μπορεί να συσχετιστούν με συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και οι επιληπτικές κρίσεις. Γενικά, αυτές οι κύστεις ανακαλύπτονται στη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής, αλλά έχουν αναφερθεί σε όλες τις ηλικίες ακόμη και σε ενδομήτρια περίοδο.
Η διαφορική τους διάγνωση περιλαμβάνει παρόμοιες κυστικές ανωμαλίες όπως είναι οι μολυσματικές κύστεις, οι κυστική όγκοι, οι αραχνοειδείς κύστεις, και οι ποροεγκεφαλικές κύστεις. 
Οι νευρογλοιακές κύστεις είναι μια διάγνωση εξ αποκλεισμού ειδικά όταν είναι τυχαία ευρήματα και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται τακτική παρακολούθηση. Ωστόσο, εάν είναι συμπτωματικές απαιτείται η χειρουργική τους αντιμετώπιση.